معرفی دانشگاه فرهنگیان
بر اساس گزارش ویکی پدیا دانشگاه فرهنگیان، دانشگاهی برای تأمین، تربیت و توانمندسازی معلمان و نیروی انسانی وزارت آموزش و پرورش در ایران است. این دانشگاه در سال ۱۳۹۰ با تجمیع کلیهٔ مراکز تربیت معلم سراسر ایران تأسیس شد و دارای ۹۸ واحد دانشگاهی (در قالب ۶۴ پردیس دانشگاهی و ۳۴ دانشکده) میباشد، در ادامه این مقاله به معرفی دانشگاه فرهنگیان می پردازیم .
در حال حاضر ۷۸۰۲۲ دانشجو و ۸۰۳ عضو هیئت علمی و استاد در این دانشگاه مشغول فعالیت میباشند. همچنین تعداد ۱۰۹۹۵ مهارتآموز و بیش از ۹۶۳۳۸ دانشآموخته از آغاز تأسیس دانشگاه تا کنون داشتهاست. تعداد پردیسها و مراکز آموزشی در دانشگاه فرهنگیان نیز تاکنون ۹۸ واحد است.
بر اساس تحلیلهای انجامشده این مرکز تاکنون ۸۸۱۸ مقالهٔ علمی در نشریات و همایشهای داخلی منتشر نمودهاست. دانشگاه فرهنگیان صاحب امتیاز و ناشر یک مجلهٔ تخصصی است و تا کنون ۲۷ همایش توسط دانشگاه فرهنگیان برگزار شدهاست.
دانشگاه فرهنگیان در حال حاضر یک نوع دانشجو میپذیرد:
- دانشجوی کارشناسی پیوسته (دانشجو معلم): این افراد با مدرک تحصیلی دورهٔ متوسطه و از طریق آزمون سراسری و پس از مصاحبه و گزینش انتخاب میشوند. نحوهٔ آموزش این دانشجومعلمان به صورت تماموقت و شبانهروزی است. برنامهٔ کلاسی این دانشجومعلمان روزهای شنبه تا چهارشنبه است. آنان از ابتدای تحصیل به استخدام آموزش و پرورش درمیآیند و تعهد خدمت میدهند و پس از پایان تحصیلات به عنوان معلم در مدارس مشغول به کار خواهند شد.
- لازم به ذکر است متقاضیان شرکت در آزمون استخدامی آموزش و پرورش ( ماده 28 ) پس از انجام مصاحبه و قبولی دوران آموزش فشرده خود را که معمولا در تابستان برگزار می شود در دانشگاه فرهنگیان می گذرانند .
رشته های تحصیلی در دانشگاه فرهنگیان در دفترچه انتخاب رشته کنکور :
-
رشته های مورد پذیرش از طریق کنکور انسانی :
- آموزش زبان و ادبیات فارسی 2. آموزش زبان عربی 3. آموزش جغرافیا 4. آموزش تاریخ 5. علوم اجتماعی 6. آموزش راهنمایی و مشاوره 7. آموزش الهیات 8. آموزش ابتدایی 9. آموزش تربیت بدنی 10. آموزش کودکان با نیاز های ویژه
-
رشته های مورد پذیرش از طریق کنکور تجربی :
- آموزش زیست شناسی 2. آموزش شیمی 3. آموزش علوم تجربی 4. کار و فناوری 5. بهداشت و سلامت مدارس 6. آموزش ابتدایی 7. آمزوش تربیت بدنی 8. آمزوش کودکان با نیز های ویژه
-
رشته های مورد پذیرش از طریق کنکور ریاضی :
- آموزش ریاضی 2. آموزش فیزیک 3. مهندسی برق 4. مهندسی ساخت و تولید 5. مهندسی عمران 6. مهندسی کامپیوتر 7. مهندسی مکانیک 8. مهندسی معماری 9. مهنسدی مواد و متالوژی 10. آموزش ابتدایی 11. آموزش تربیت بدنی 12. آموزش کودکان استثنایی
-
رشته های مورد پذیرش از طریق کنکور هنر :
- آموزش هنر 2. آموزش ارتباط تصویری
-
رشته های مورد پذیرش از طریق کنکور زبان :
- آموزش زبان انگلیسی
-
ظرفیت پذیرش دانشگاه فرهنگیان از هر رشته در کنکور سراسری :
کنکور انسانی : 13/120 نفر
کنکور تجربی : 5/039 نفر
کنکور ریاضی : 3/588 نفر
کنکور هنر : 505 نفر
کنکور زبان : 1/016 نفر
-
شرایط پذیرش دانشگاه فرهنگیان از طریق کنکور :
شرایط عمومی قبولی در دانشگاه فرهنگیان :
دارا بودن تابعیت ایرانی
اعتقاد به دین مبین اسلام یا یکی از ادیان شناخته شده در قانون جمهوری اسلامی ایران
التزام به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
عدم سو سابقه محکومیت جزایی و کیفری
داشتن سلامت کامل روانی و جسمانی از طریق معاینات پزشکی و انجام مصاحبه تخصصی
نداشتن اعتیاد به مواد مخدر، دخانیات و الکل
برخورداری از اخلاق و رفتار نیکو و حسن شهرت متناسب با شان معلمی
شرایط اختصاصی قبولی در دانشگاه فرهنگیان :
دارا بودن حداقل نمره علمی كل 6500 و بالاتر صرفا برای توانایی انتخاب رشته نه صرفا قبولی ، تراز هر چقدر بالاتر باشد به این معناست که داوطلب در کنکو رعملکرد بهتری داشته پس نسبت به دیگران از شانس بالاتری برای قبولی در فرهنگیان بخوردار است ، لزوما دست یافتن به تراز 6/500 تحت هیچ عنوان تضمین کننده قبولی داوطلب در دانشگاه فرهنگیان نیست
علیرغم اطلاع رسانی های انجام شده توسط سازمان سنجش در خصوص افزایش سن ورود به دانشگاه فرهنگیان، براساس دفترچه ثبت نام کنکور سراسری ۱۴۰۲ حداكثر سن برای ورود به دانشگاه فرهنگیان 24 سال تمام در بدو ورود به دانشگاه در نظر گرفته شده است.
داشتن حداقل معدل كل لازم در دوره متوسطه دوم (پایه های دهم، یازدهم و دوازدهم) که در دفترچه انتخاب رشته کنکور اعلام می گردد. لازم به ذکر است که سال گذشته این حداقل معدل 14 در نظر گرفته شده بود. در حالی که برای امسال حداقل معدل داوطلبان انسانی 15 و دیگر رشته ها حداقل 14 در نظر گرفته شده است.
بومی بودن داوطلب در كد رشته محل مربوط
برخورداری از سلامت كامل تن و روان و شرایط مناسب جسمانی برای حسن انجام وظیفه معلمی.
موفقیت در مصاحبه اختصاصی و بررسی صلاحیت های عمومی.
سهمیه بومی گزینی استانی و شهرستانی ( بخش ) در انتخاب رشته دانشگاه فرهنگیان :
بومی گزینی استانی :
اگر پذیرش دانشگاه فرهنگیان به صورت بومی استانی بوده ، داوطلبان بومی استان می توانند کد رشته های استان خودشان را انتخاب کنند و برای انتخاب هر رشته محل با هر محل خدمت و دانشگاهی برای محل تحصیل از شانس یکسانی نسبت به دیگر داوطلبان هم استانی برخوردار هستند ، در واقع هر چه رتبه و تراز فرد نسبت به دیگر شرگت کنندگان هم استانی متقاضی در انتخاب کد رشته محلی بالاتر باشد ، شانس او نیز برای قبولی بیشتر است .
بومی گزینی شهرستانی ( بخش ) :
در بعضی رشته محل ها مانند بعضی رشته های دانشگاه فرهنگیان پذیرش به صورت بومی شهر یا بخش انجام می شود. بومي شهر: متقاضي بومی یک شهر محسوب می شود که از چهار شهر- محل تولد و سه سال آخر تحصیل دوره متوسطه- حداقل دو محل آن همان شهر مورد نظر باشد بومی بخش: متقاضی بومی یک بخش محسوب می شود که از چهار بخش- محل تولد و سه سال آخر تحصیل دوره متوسطه- حداقل دو محل آن همان بخش مورد نظر باشد ، در طی سالیان گذشته تقریبا همه ساله جز سال 1400 پذیرش دانشگاه فرهنگیان به صورت بومی شهرستانی بوده ، بومی شهرستانی یعنی اولویت پذیرش با داوطلبان بومی شهرستان مورد نظر است و در واقع برای قبولی در فرهنگیان بیشتر با همشهری های خود رقابت می کند، در این نوع روش پذیرش اگر داوطلبی از سایر شهرستان های استان بخواهد محل خدمتی که مختص شهرستان خودش نیست را در لیست انتخاب رشته قرار دهد شانس بسیار کمتری حتی در صورت دارا بودن تراز و نمره بالاتر نسبت به دواطلب بومی شهرستان را خواهد داشت چرا که اولویت پذیرش با داوطلبان بومی همان شهرستان است .
تحصیل در استان غیر بومی در دانشگاه فرهنگیان :
انتخاب محل دانشگاهی در دانشگاه فرهنگیان بعهده داوطلب نیست بلکه محل دانشگاه را با توجه به رشته و استان بومی داوطلب خود آموزش و پرورش در دفترچه انتخاب رشته کنکور که هر سال در مرداد ماه منتشر می کند منتشر می کند ، لازم به ذکر است برای اطلاع از حدود وضعیت رشته ها و محل های دانشگاهی با توجه به استان و شهرستان مخل زندگی می توان به دفترچه انتخاب رشته کنکور در سالهای گذشته مراجعه کرد .
در صورتی که رشته ای مثلا آموزش ابتدایی در خود استان بومی داوطلب ارائه شود احتمال بالاتر از 90 % محل تحصیل نیز همان استان بومی خواهد بود اما به عنوان مثال در رشته هایی تخصصی تر مثل آموزش زبان انگلیسی ، آموزش ارتباط تصویری ، آموزش زیست شناسی ، آموزش شیمی و … که امکان ارائه همه این رشته ها در همه استان ها وجود ندارد و بدین ترتیب خود آموزش و پرورش محل دانشگاهی ( محل تحصیل ) را در نزدیک ترین استان مجاور قرار می دهد و بر این اساس است که می بینیم دانشجومعلم دانشگاه فرهنگیان در استانی غیر از استان بومی خود در حال تحصیل است .
لازم به ذکر است در صورت تحصیل در استانی خارج از محل خدمت و استان بومی ، تحت هیچ شرایطی محل خدمت تغییر نمی کند و داوطلب پس از اتمام تحصیل لازم است برای طی کردن سنوات تعهدی و خدمت معلمی به محلی که در دفترچه انتخاب رشته مشخص کرده و در لیست اولویت قرار داده برگردد .
اگر داوطلب قصد انتقالی گرفتن را در زمان تحصیل داشته باشد در صروت موافقت دانشگاه فرهنگیان مقصد و مبدا می تواند به دلایل موجه صرفا فقط برای تحصیل بعد از گذراندن یک یا حداقل دو ترم درخواست انتقالی مهمان را داشته باشد و به پردیس دیگر برای طی کردن باقی مانده دوران تحصیل مراجعه کند . یکی از این موارد مثلا محل کار یا محل تحصیل همسر است .
وضعیت حقوق دانشجومعلمان در دانشگاه فرهنگیان :
دانشجویان دانشگاه فرهنگیان از بدو ورود به این دانشگاه به استخدام رسمی – آزمایشی وزارت آموزش و پرورش در می آیند و در زمان تحصیل دارای سنوات خدمت و حقوق هستند که حقوق دانشجومعلمان بر اساس حداقل حقوقی که برای کارمندان تعیین می شود مشخص می شود .
حقوق دانشجومعلمان در سال 1402 : 7/920/000 تومان
رقمهایی که ذکر کردیم در حکم دانشجومعلمان ثبت میشود اما تمامی این مبلغ به حساب آنها واریز نمیشود. بخشی از این مبلغ، تحت عنوان کسورات حقوقی دانشجو معلمان، کسر میشود که در ادامۀ مقاله بیشتر در رابطه با آن صحبت خواهیم کرد.
به طور کلی میتوان گفت که دریافتی نهایی یا به عبارتی خالص دریافتی دانشجو معلمان رقمی بین 4 میلیون و 200 هزار تومان تا 4 میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. این مبلغ هر سال مقداری افزایش پیدا میکند. چنان چه یک دانشجو معلم، حقوقی بیش از مبالغ بالا را دریافت کند، این مبالغ تبدیل به بدهی او به دانشگاه خواهد شد و در زمان فارغالتحصیلی باید این بدهیها را تسویه کند.
کسورات حقوقی دانشجو معلمان :
اگر چه که در حکم دانشجویان دانشگاه فرهنگیان مبلغ 7/920/000 تومان به عنوان حقوق ماهانه ثبت میشود، اما این رقم مشمول برخی کسورات نیز میشود، به گونهای که رقم واریزی به حساب این عزیزان حداکثر برابر با 4/500/000خواهد بود. اما این کسورات شامل چه مواردی هستند؟
حقوق دانشجو معلمان دو نوع از کسورات میشود:
- کسورات اجباری
- کسورات دانشگاهی
کسورات اجباری دانشجو معلمان مربوط به بیمه درمان، بیمه بازنشستگی، بیمه عمر، صندوقها و غیره میشود. به طور تقریبی این رقم بین 500 تا 800 هزار تومان خواهد بود.
اما کسورات دانشگاهی، شامل استفاده از امکانات رفاهی دانشگاه مانند خوابگاه، غذا و غیره است. البته از آن جا که ممکن است دانشجو معلمان به میزان متفاوتی از امکانات رفاهی دانشگاه استفاده کنند، بنابراین برای کسورات دانشگاهی دانشجو معلمان، درصدهای متفاوتی در نظر گرفته شده است.
- کسر ۴۵ درصد از حقوق : ( خوابگاهی ) دانشجو معلمانی که از تمام امکانات و خدمات رفاهی شامل غذا و خوابگاه در تمام روزهای هفته استفاده میکنند.
- کسر ۲۰ درصد از حقوق : ( ترددی ) دانشجو معلمانی که فقط از غذا (صبحانه ، ناهار یا هر دو) استفاده کرده و از خوابگاه استفاده نمیکنند.
حقوق دانشجو معلمان در تابستان
در پاسخ به این سؤال که “آیا دانشجومعلمان در تابستان حقوق میگیرند؟” باید بگوییم که بله، دانشجو معلمان نیز همانند سایر معلمان رسمی آموزش و پرورش از حقوق تابستان معلمان و بیمه خدمات درمانی برخوردار میشوند.
گفتیم که در طی ۹ ماه سال تحصیلی بین 25 تا 45 درصد از حقوق دانشجو معلمان کاسته میشود. در رابطه با جزییات کسر از حقوق دانشجو معلمان در تابستان نیز چنان چه دانشجو در ترم تابستان ثبت نام و از خوابگاه استفاده کند به روال سایر ماهها، همین مقدار از حقوق او کاهش مییابد.
بر اساس گفته حسین خنیفر، رییس سابق دانشگاه فرهنگیان، در صورت عدم ثبت نام دانشجو معلمان در ترم تابستانی، تنها ۱۰ درصد از حقوق تابستانهی دانشجو معلم کسر خواهد شد و الباقی به حساب او واریز میشود.
دوره قبولی دانشگاه فرهنگیان معلمی تو | با کلیک بر روی تصویر زیر می توانید ثبت نام کنید!
دیدگاهتان را بنویسید